KÖŞE YAZILARINasuh Bektaş

Hasanpaşa Gazhane Müzesi Açılışa Hazırlanıyor – Nasuh Bektaş yazdı…

Bir grup sanatçı, basın mensubu ve gönüllü vatandaşlarla Kadıköy Hasanpaşa’da bulunan tarihi Hasanpaşa Gazhanesini gezdik.

Bu tarihi mekânın yıllardır korunması için büyük özveri ile mücadele veren, Hasanpaşa Gazhane Çevre Gönüllüleri tarafından yapılan bilgilendirici geziye Nejat Yavaşoğulları, Gökhan Şeşen, Ayça İnci, Gizem Şeşen, Damla Özen Kılıçoğlu katılanlar arasındaydı.

Gazhane Çevre Gönülleri tarafından önce tarihi yapının bölümleri hakkın tek tek bilgi verildi, Gazhanenin tarihi yapısını ve tarihi gelişimi anlatıldı.

Bu tesis, Osmanlı döneminde 1891 yılında Aydınlatma Gazı adıyla enerji sağlamak için bugünkü Kadıköy bölgesi, Hasanpaşa semtinde 34 dönüm arazide kuruluyor. Kömürün taşınmasında kullanılan kurbağlıdere yolu sebebiyle kapanana kadar Kurbağalıdere Gazhanesi olarak anılıyor. Cumhuriyet döneminde havagazı adını alan bu yerleşim 1993 yılında kapatılmadan önce İETT’nin kullanımına veriliyor. 1994 yılında sit alanı olarak kayda geçmesine rağmen kararın üç ay sonrasında gazometreler, aksamlar sökülüp hurdaya çıkartılıyor.

Bugün gelinen noktada İBB tarafından müze olarak açılmaya hazırlanan alan, müze ve kültür etkinlik alanı olarak hizmet vermesi planlanmaktadır.

Hasanpaşa Gazhane Çevre Gönüllüleri, bu noktada bazı hususular üzerinde duruyor. Bunu kamuoyu ile paylaşıyor ve kamuoyunun bu konuda ne düşündüğüne veya ne talep ettiğinin bilinmesini istiyor. Aslında istenen mekanik bir bağ veya yönetim şekli değil. Bu tarihi yapının müze, kültür ve sanat hizmeti verirken, bu hizmetin çevre halkının katılımı ile olmasını istiyor. Yerel halkın ve sanatçıların birlikte yer aldıkları bir kullanım ve yararlanama şeklinin daha yararlı olduğunu düşünüyorlar.

Kadıköy, İstanbul’un Anadolu yakasında sanat ve kültür için çok önemli bir merkez. Ve halkın böylesi geniş alanda çok farklı sanat etkinlikleriyle sanatla ve sanatçılarla buluşması sağlanabilir. Sergiler, konserler, atölyeler, kitap fuarları, oyunlar her türlü sanat ve kültür etkinliğiyle büyük bir halk kitlesi sanat etkinlikleriyle buluşturabilecek bir mekân.

Bu alanın kullanım planı yapılırken özellikle halkın kullanım imkânları göz önünde tutulmalı, sanatçılar ve bu alan için yıllardır büyük bir özveri ile mücadele vermiş Gazhane Çevre Gönülleri ile ortaklaşa çalışma imkânları oluşturulmalı.

Bence bu alan Kadıköy’de sanat ve kültür açısından çok fayda üretecek bir alan olabilir.

Nasuh Bektaş  

Ben Kimim? - Nasuh Bektaş yazdı...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu